Најновата научна студија во која учествуваa и стручњаците на Македонското еколошко друштво покажува дека зголемувањето на популацијата на мршојадците со млади птици што се родени во заробеништво (реинтродукција) може да го одложи нивното истребување. Иако ваквата процедура нема да...
Социјалната мрежа „Твитер“ објави дека тестира опција што ќе им овозможи на корисниците да пријавуваат содржини базирани на лажни вести. „Тестираме опција што ќе ви овозможи да означите известувања за кои мислите дека содржат лажни вести, во моментот кога ќе...
Платформата „Best online assistant“ претставува веб-точка за купопродажни дигитални услуги, која на едно место ги поврзува претпријатијата (купувачите) и асистентите преку интернет, квалификувани лица со физичка попреченост (продавачи).Целта на нејзиното формирање, како дел од најголемата светска организација за инклузија...
Жи­вот во агонија. Таков е животот без документи. Вака, накусо, 19-годишниот Валентин Ракип, про­да­вач на „Лице в лице“, ја опишува својата животна ситуација, која не може да ги добие сите бои што се карактеристика на еден млад човек со...
Како пеш или со велосипед да го истражите Мариово?Во оваа намера летово ќе може да ви помогне продавачот на „Лице в лице“ Игор Шајноски од „Порака нова“ од Струга, кој на купувачите на списанието, и негови пoддржувачи, ќе им...
Идеите „Skopje goes Zero Waste“ – социјален бизнис за продажба на производи од мали домашни производители, без или со реупотребливо пакување, во рамки на која ќе бидат ангажирани пензионери или лица што се технолошки вишок и идејата „Football Frame“...
„Лицата со попреченост“ е најновото дело на авторот Андон Дамовски, кое дава широк преглед на влијанието на социјалната политика врз лицата со попреченост нагласувајќи ги клучните процеси во една конструктивна дискусија.Книгата „Лицата со попреченост“ е фокусирана на заштитата на...
Ре­ги­о­нов ги доби првите 10 ментори за социјална интеграција (социјални ментори), откако по­ми­наа повеќемесечна програма, која дава значителен придонес кон создавање поинклузивен пазар на трудот. Главна задача на социјалните ментори е насочување на лицата што тешко можат да се...
Со медитација до себеспознание - интервју со Сергеј Ѓеогиев Сите ние, со пандемијата поминуваме низ голем пресврт, промена која сè уште трае. Единственото нешто кое ги балансира темелите на кои несигурно стоиме, се менталното здравје и спиритуалноста. Да успееме да си...
Ото Шармер е професор на МИТ, економист и автор на „Теорија У“, методологија важна за општествена промена, која, токму сега ни е најнеопходна Игор Петровски Терминот „нова економија“, како што уште пред три години за „Хафингтон Пост“напишал познатиот автор и професор...